Oblíbený penzion v Daňkovicích, který loni vyhořel, se kompletně otevírá hostům
Oblíbený penzion Selský dvůr v Daňkovicích na Vysočině zachvátil v loňském září velký požár. 17. září 2022 vznikl požár z dosud nejasných příčin, který se rychle šířil dál. V penzionu bylo v té době i 35 hostů, ale všechny se podařilo v pořádku evakuovat.
Manželé Tlustošovi, kterým penzion s restaurací patří, sledovali, jak jejich rodinný podnik mizí v plamenech. Hned ale věděli, že to nevzdají a pustí se do rekonstrukce. Penzion i restauraci se podařilo za pět měsíců opravit a už opět vítá hosty.
Požár vznikl souhrou náhod
Požár vznikl z dosud nezjištěných příčin (vše bylo uzavřeno jako souhra nešťastných událostí) v kuchyni na mřížce u digestoří se objevil malý plamínek, který se v několika vteřinách změnil v obrovský plamen, který nejdříve zničil celý strop a vzduchotechniku v kuchyni, a poté byl komínovým efektem nasán nahoru do střechy, kde je vývod vzduchotechniky. Odtud chytla první střecha nad restaurací a apartmány, a potom oheň přeskočil na původní střechu nad hlavní společenskou budovou. To, co nezničil oheň, bohužel dokonala voda, třetina budovy byla kompletně zničena, „Manžela odvezla záchranka na pozorování, do poslední chvíle se snažil hasit, nadýchal se kouře a hořící roztavené kousky plastu ho popálily. Takže jsem na místě zůstala sama a přepnula se do nouzového režimu – uklidňovala hosty, zaměstnance, zachraňovala peníze, doklady a dokumenty ze zasažených prostor a podávala informace hasičům, policii a médiím, nechápu, jak jsem to mohla zvládnout,“ vzpomíná Lucie Tlustošová.
Dojala nás pomoc našich fanoušků a místních obyvatel
Penzion v Daňkovicích je oblíbeným místem, které bylo vyhlášené skvělým jídlem a mělo tak spoustu fanoušků. Místní obyvatelé a také fanoušci a podporovatelé penzionu se okamžitě zapojili do pomoci. Pomáhali na místě vyklidit veškeré trosky, zakrýt pozůstatky střechy. „Každý den nás překvapovala ta obrovská vlna nabídek pomoci, ať už se jednalo o fyzickou práci při likvidaci, úklidu, nebo i nabídky materiálů, kontakty na potřebné firmy, bezplatná nabídka právní pomoci. Nejvíce nás ale překvapily nabídky finanční pomoci – prakticky si naši fanoušci vynutili založení veřejné sbírky, kam okamžitě začaly naskakovat finanční příspěvky,“ říká s dojetím Lucie Tlustošová. Nejenom hmotná pomoc byla zapotřebí, zapojila se také Krajské příspěvková organizace Vysočina Tourism, která pomohla s nastartováním businessu.
Skvělá kuchyně, vlastní sad i chov hlemýžďů
Po intenzivních pracích na opravě se penzion i restaurace na konci ledna opět otevírá veřejnosti. Návštěvníci se tak opět můžou ubytovat v penzionu a ochutnat místní speciality. Hostům se zde snaží nabízet měnící sezónní jídelníček, živé ryby z vlastních kádí, takže se dostanou na talíř opravdu čerstvé, hlemýždě jako předkrm z vlastního chovu, vlastnoručně vyráběné sirupy na limonády ze všech bylinek a plodů, které rostou v okolí. V roce 2018 založili Tlustošovi vlastní sad s ovocnými stromky a keři. Součástí penzionu je také privátní wellness.
Více informací na https://www.selskydvur.net/